Eläkkeensaajan asumistuki

Voit saada eläkkeensaajan asumistukea, kun asut vakinaisesti Suomessa, olet pienituloinen ja saat eläkettä, joka oikeuttaa eläkkeensaajan asumistukeen.

Jos sinä ja puolisosi saatte molemmat eläkkeensaajan asumistukeen oikeuttavia eläkkeitä tai korvauksia, haette eläkkeensaajan asumistukea yhteisesti. Tällöin Kela maksaa tuen teille puoliksi. Jos olet naimisissa ja vain puolisollasi on oikeus eläkkeensaajan asumistukeen, Kela maksaa koko tuen hänelle.

Kela on voinut maksaa tuen myös vuokranantajalle 1.11.2012 lähtien.

Eläkkeensaajan asumistuen määrään vaikuttavat monet asiat, joten sen arvioiminen voi olla vaikeaa.

Eläkkeensaajan asumistuessa muutoksia vuodelle 2019

Eläkkeensaajan asumistuessa huomioon otettavien asumismenojen enimmäismäärät suurenevat 1,8 % kaikissa kolmessa kuntaryhmässä.

Asumismenojen enimmäismäärä on

  • I kuntaryhmässä 8 243 euroa/v
  • II kuntaryhmässä 7 581 euroa/v
  • III kuntaryhmässä 6 651 euroa/v

Omakotitalon kuukausittaisista kunnossapitokustannuksista huomioon otettava määrä suurenee 42,85 euroon (42,32 euroa/kk vuonna 2018).

Korotukset otetaan huomioon seuraavassa eläkkeensaajan asumistuen tarkistuksessa. Huomioon otettavat lämmitys- ja vesikustannukset pysyvät ennallaan.

Tarkat tiedot eläkkeensaajien asumistuesta vuonna 2019 löydät Kelan Eläkeläisen tuet -esitteestä klikkaamalla TÄSTÄ

Löydät KELAn eläkkeensaajan asumistuen etuusohjeen klikkaamalla TÄSTÄ.

KELAn eläkkeensaajan asumistuen laskentaohjelman avulla voit arvioida mahdollisuutesi saada asumistukea sekä laskea asumistuen määrän erilaisilla tuloilla ja asumismenoilla. Löydät laskentaohjelman klikkaamalla TÄSTÄ.

Eläkkeensaajan asumistuen hakemuksen löydät täältä.