31.8. Indeksijäädytysten voimaanjättäminen iskee kaikkein heikoimpiin

Tiedote 31.8.2017
Julkaisuvapaa heti

 

Indeksijäädytysten voimaanjättäminen iskee kaikkein heikoimpiin

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry on pettynyt siihen, että hallitus on jättämässä voimaan tekemänsä säästöpäätöksen indekseihin liittyen. Jäädytys leikkaa reaalista ostovoimaa ja alentaa sosiaaliturvan tason pysyvästi alemmalle kehitysuralle myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Tämä tarkoittaa suurta ja pysyvää heikennystä maamme eläkkeensaajille, mikäli jäädytystä ei hyvitetä täysimääräisenä tulevien indeksitarkistusten yhteydessä.

Useiden perusturvaetuuksien tasoa on leikattu vuosina 2016 ja 2017. Vuonna 2015 Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moitti Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistasoa riittämättömäksi. Tässä tilanteessa indeksijäädytysten purkaminen olisi ollut välttämätöntä.

Pientä positiivisuutta EKL näkee täyden takuueläkkeen nostamisessa 15 eurolla sekä eläkettä saavan hoitotuen perusosan nostamista noin 8 eurolla kuukaudessa. Lisäksi parlamentaarisessa työryhmässä sovitun mukaisesti yleisradioveron rakennetta muutetaan siten, että kaikkein pienituloisimmat vapautuvat verosta.

Eläkeläisköyhyyden ongelmaa ei edellä mainituilla toimilla kuitenkaan hoideta, toteaa Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta.

  • Ihmettelemme suuresti, ettei todellista poliittista tahtoa löydy eläkeläisköyhyyden torjuntaan. EKL ei luovu tavoitteestaan, että pienituloisten taloudellisen tilanteen parantamiseksi toteutettaisiin kansaneläkkeen reilu tasokorotus. Sitä kautta nousisi myös kansaneläkettä saavien määrä ja useampi pientä työeläkettä saava saisi helpotusta elämäänsä. EKL ei odota, että sen ajama täyden kansaneläkkeen korotus takuueläkkeen tasolle tehtäisiin kerralla, mutta työ olisi nyt lopultakin pitänyt aloittaa, jatkaa Simo Paassilta.

EKL:n usko nykyhallituksen tahtoon tässä asiassa alkaa olla lopussa. Liitto odottaa mielenkiinnolla asian tiimoilta ennen ensi vaaleja annettavia lupauksia.

Lupaukset yhdenvertaisesta verokohtelusta palkan- ja eläkkeensaajien välillä saadaan unohtaa

Hallituspuolueet korostivat vaalipuheissaan yhdenvertaista verokohtelua eläkkeensaajien ja palkansaajien välillä. EKL on edellyttänyt, että näistä puheista pidetään kiinni. Nyt on hallitus keventämässä työn verotusta 270 miljoonalla eurolla. Tällä päätöksellä hallitus katsoo täyttäneensä kilpailukykysopimukseen liittyvät veronkevennykset hallituskaudella. 

  • Vastaavaa kevennystä ei olla antamassa eläkkeensaajille. Palkansaajille mahdollisesti annettavat veronkevennykset on ilman muuta toteutettava myös eläkkeensaajien kohdalla, päättää puheenjohtaja Paassilta.

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Lisätietoja
puheenjohtaja Simo Paassilta, 050 522 1201

 

MIKÄ ON EKL?
– Eläkkeensaajien aktiivinen edunvalvoja
– Perustettu 1962, takana jo 55 vuotta aktiivista toimintaa
– Lähes 85 000 jäsentä 325 yhdistyksessä