« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Edunvalvonta » Eläkejärjestelmä » Kokonaiseläkkeen määrä

Kokonaiseläkkeen määrä

Eläkkeensaajan kokonaiseläke muodostuu sekä kansan- että työeläkkeen yhteismäärästä.

Kansaneläkkeen tarkoitus on turvata eläkkeensaajan toimeentulo silloin kun työeläke jää pieneksi. Eläkkeen määrä riippuu muista maksussa olevista eläketuloista sekä perhesuhteista. Eläkkeellä oleva voi saada myös Kelan maksamaa eläkkeensaajien asumistukea, joka on riippuvainen asumiskustannuksista ja tuloista.

Työeläkkeen suuruuteen vaikuttavat henkilökohtaiset ansiot, ikään sidottu karttumisprosentti ja elinaikakerroin.

Työeläke ja kansaneläke ovat veronalaista tuloa. Eläkeläiset voivat saada valtion- ja kunnallisverotuksessa eläketulovähennyksen. Vähennyksen määrään vaikuttavat kaikki veronalaiset ansiotulot. Tietyn rajamäärän ylittyessä eläketulovähennystä ei enää myönnetä. Lisätietoa eläkkeen verotuksesta saat tästä. 

Muut eläkkeiden ennakonpidätystä koskevat säännökset

Muut eläkkeiden ennakonpidätystä koskevat säännökset ovat ennallaan. Esimerkiksi jos eläkkeensaaja saa työeläkkeen lisäksi taannehtivasti useammalta maksukaudelta kansaneläkettä, käytettävä kaavamainen ennakonpidätysprosentti on 40. Kaavamaisista ennakonpidätysprosenteista ja tilanteista, joissa niitä käytetään, on määrätty Verohallinnon päätöksessä ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä.

Lisätietoa eläkkeiden verotuksesta saat Verottajalta.


22.11.2019 klo 03:56:27